Vastuullinen matkustaminen korona-aikana – noudata näitä ohjeita

Hallitus linjasi viime perjantaina 29.5.2020, että suositus vapaa-ajan kotimaan matkailun välttämisestä on purettava välittömästi. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti samana päivänä, että Suomessa matkustaminen on nyt sallittua, kunhan noudattaa tiettyjä turvallisuusohjeita. Miten vastuullinen matkustaminen korona-aikana on käytännössä mahdollista? Tutustu alla oleviin ohjeisiin!

 

Turvallisuusohjeet vastuulliseen kotimaan matkailuun

 

Vastuullinen matkustaminen korona-aikana onnistuu, kun noudatat matkailussa sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhdessä laatimia ohjeita

 

 • Kaikkea matkustamista on ehdottomasti vältettävä sairaana. Koronaviruksen oireisiin kuuluvat muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Tutustu tarkemmin THL:n tietoihin koronaviruksen oireista ja hoidosta. Jos sinulla ilmenee koronaviruksen aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita, ole viipymättä yhteydessä terveydenhuoltoon. 
 • Mikäli sairastut matkan aikana, on sinulla oikeus kiireelliseen terveydenhuoltoon oleskelupaikkakunnalla. 
 • Oireiden ilmaantuessa ota välittömästi yhteyttä matkailuyrityksen henkilökuntaan tartunnan leviämisen estämiseksi. 
 • Jos kuulut riskiryhmään, tarkista aina ensin lääkäriltä matkailun olevan turvallista ennen matkalle lähtöä. 
 • Vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja huomioimalla turvavälit esimerkiksi yleisissä tiloissa sekä opastetuissa matkailupalveluissa. 
 • Pese kädet vähintään ulkoa sisälle tultaessa, aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen sekä käsien ollessa näkyvästi likaiset. 
 • Mikäli käsienpesuun ei ole mahdollisuutta, käytä käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on oltava matkalla aina helposti saatavilla. 
 • Aivasta ja yski kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka heitetään pois heti käyttämisen jälkeen. Nenäliinan puutteessa suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet välittömästi aivastamisen tai yskimisen jälkeen. 

 

Muista matkavakuutus – huomioi seuraavat seikat

 

Lomaa varattaessa mistä tahansa varmista, että sinulla on matkavakuutus, johon sisältyy peruutusturva. Tämä on tärkeää, mikäli sairastut juuri ennen matkaa tai matkan aikana ja joudut perumaan loman. Matkan peruuntumisesta korvataan se osuus matkan hinnasta, jota matkanjärjestäjä ei ole velvollinen palauttamaan. 

Muista tarkistaa oman matkavakuutuksesi korvausehdot. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat ehtonsa, joihin on tärkeää tutustua hyvissä ajoin. Esimerkiksi Vakuutusyhtiö If korvaa matkan peruuntumisen, jos

 • Vakuutus on hankittu vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista. 
 • Vakuutus on hankittu ennen sairastumista. 
 • Lääkärisi kieltää matkustamisen. 
 • Olit terve matkan varatessasi. 

Lue tarkemmat tiedot: Matkan peruuntuminen sairauden vuoksi

Matkavakuutuksia tarjoavat myös esimerkiksi vakuutusyhtiöt Turva sekä LähiTapiola

Turvan vakuutusehdot

Lähitapiolan vakuutusehdot 

 

Turvallinen matkustaminen kotimaassa on tehokas tapa elvyttää Suomen taloutta 

 

Vapaa-ajan matkustus Suomessa on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua. Kun vastuulliseen matkustamiseen korona-aikana on laadittu selkeät ohjeet, on nyt hyvä aika suosia kotimaista, tukea suomalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä sekä osallistua Suomen talouden elvyttämiseen. 

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä kommentoi asiaa Ylen artikkelissa: “Korona on vaikuttanut hyvin voimakkaasti suomalaisiin matkailuyrityksiin. Toivon hartaasti, että suomalaiset käyttävät loistavia matkailupalveluita, tutustuvat kotimaahan ja käyttävät eurot täällä.”

Matkailun avautuminen kotimaassa on syystäkin matkailuyrittäjien lisäksi monelle suomalaiselle ilouutinen: monen huoli tylsästä kesästä neljän seinän sisällä on nyt edes hieman hellittänyt. Nauti kesälomasta tänäkin vuonna Suomen tarjoamissa lukuisissa kohteissa.

Suositus vapaa-ajan matkustamisen välttämiseen on purettu vain kotimaan matkailun osalta, eli välttämätöntä matkustamista ulkomaille on yhä syytä välttää. Nyt jos koskaan on siis erinomainen aika tutustua kauniin kotimaamme monipuoliseen matkatarjontaan! 

 

Artikkelikuva: Emilia Hoisko/ Visit Finland