Mitä jos suuntaisit kesälomalla Etelä-Suomen helmeen? Miniloma Lappeenrannassa tarjoaa jokaiselle jotain: kulttuurin vilskettä, historian tuulia, ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja uusia kokemuksia. Lappeenranta on kaupunki, josta löytyy sekä tunnettuja klassikkokohteita että piilossa olevia aarteita. Poimi juuri itsellesi sopivimmat kohteet ja lähde kesällä unelmalomalle Lappeenrantaan! 

Lappeenrannan nähtävyydet – monipuolinen loma Lappeenrannassa

Kulttuuri-intoilijan unelma

Sykkiikö sydämesi kulttuurille ja taiteelle? Oletko elänyt uskossa, että kokemisen arvoinen kulttuuritarjonta painottuu Suomessa ainoastaan Helsinkiin? Tässä muutama vinkki, minne Lappeenrannan nähtävyyksiin voi suunnata ruokkimaan kulttuurin nälkäänsä:

MUSEOT

Lappeenrannasta löytyy monipuolinen tarjonta museoita. Tunnetulta Linnoituksen alueelta löytyy kaksi näkemisen arvoista museota: entisten tykkivarikoiden tiloissa toimiva Etelä-Karjalan museo ja erityisesti kaakkoissuomalaiseen taiteeseen keskittynyt Lappeenrannan taidemuseo. Etelä-Karjalan museossa kannattaa tutustua ainakin kesän tulevaan näyttelyyn Sijoiltaan. Pakolaisena omalla ja vieraalla maalla, joka on avoinna 13.6 – 25.10.2020. Lappeenrannan taidemuseossa on puolestaan meneillään samaa teemaa ammentava näyttely Sijoiltaan – Pakolaisuuden arkeologiaa, joka alkoi 30.5.2020 ja jatkuu 4.10.2020 saakka. 

Lappeenrannan kaupungin vanhimmassa rakennuksessa toimii kiinnostava ja informatiivinen Ratsuväkimuseo. Kesällä 2019 avautuneessa ratsuväen historiaa aiempaa laajemmin ja monipuolisemmin esittelevässä näyttelyssä merkittävään osaan pääsee tarinallisuus – ratsastusharrastajien ohella museossa käyminen on siis kiinnostava kokemus myös aiheesta vähemmän tietäville. 

Kanavan rakentamisen historiasta kiinnostuneiden kannattaa puolestaan suunnata Saimaan kanavan museoon. Museo löytyy myös ilmailunharrastajille, joiden ehdoton määränpää on Karjalan ilmailumuseo. Kun menee 35 km Lappeenrannasta etelään, kohdalle tulee Ylämaan jalokivikylä, jossa on jalokivisepänpajoja, jalokivimuseo ja ravintola. Jalokivimuseosta löytyy kivinäyttely, suosittu aarrehiekkapiste lapsille ja paljon muuta!

KULTTUURIKESKUKSET JA GALLERIAT

Taiteen ystäville on Lappeenrannan kaupungissa monenlaista tarjontaa: Taidekeskus Itä on paikka nykytaiteesta kiinnostuneille. Kuukausittain vaihtuviin nykytaiteen näyttelyihin on vapaa pääsy. Taidegalleria ja tapahtumatila Galleria Pihatto sijaitsee historiallisessa Lappeen pappilan miljöössä, aivan ydinkeskustan lähellä ja samalla luonnon kupeessa. Luovuutta hehkuvassa ympäristössä voi nauttia taiteesta ja järjestää myös omia tapahtumia. Myös Galleria Pihattoon on vapaa pääsy. 

Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneella on yli 200-vuotinen historia. Kehruuhuoneen karjalaisessa tunnelmassa saat nauttia hyvästä ruuasta kulttuurin sydämessä – kokemus on vähintäänkin ainutlaatuinen ja epäilemättä kokemisen arvoinen!

Miniloma Lappeenrannassa vie aikamatkalle historiaan

KIRKOT

Lappeenranta on varsinainen löydös historian harrastelijoille. Hiljenny, ihastu kirkkoarkkitehtuuriin ja tutustu Lappeenrannan historiaan valtakunnan rajalla. Linnoituksen vanhassa kaupungissa sijaitsee Suomen vanhin ortodoksinen kirkko, joka ei suinkaan ole Lappeenrannan ainoa kirkko. Monipuoliseen tarjontaan kuuluvat muun muassa Lappeenrannan kirkkoLappeen Marian kirkkoSammonlahden kirkko ja monet muut. 

LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTALO

Lappeenrannan Kaupungintalo eli “Lappeenrannan valkoinen talo” on saanut lempinimensä valkoisen julkisivunsa vuoksi. Vuonna 1983 valmistuneen rakennuksen neljännen kerroksen kello jatkaa historiallisen Raatihuoneen perinteitä, jonka mukaan kansalaiset sopivat tapaamisensa kellon alle. Vuodesta 1965 asti suunnitteilla olleesta kaupungintalosta, etenkin Lappeenranta-salista, on tullut kaupunkilaisten yhteinen juhlapaikka. Kaupungintalo henkii juhlallisuutta, historiaa ja arvokkuutta.  

LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN HISTORIALLISET KOHTEET

Vuonna 1829 valmistunut Lappeenrannan Raatihuone on Suomen vanhin nykypäivään asti säilynyt puinen raatihuone, joka kantaa rakenteissaan paljon historiaa: siellä Lappeenrannan kaupunginvaltuusto aloitti toimintansa, siellä on vieraillut keisari Aleksanteri III ja siellä on yhä osittain alkuperäistä sisustusta. 

Miniloma Lappeenrannassa ei tuota pettymystä myöskään sotahistoriasta kiinnostuneille: Salpalinja on toisen maailmansodan aikainen puolustuslinja, johon kuuluvia rakenteita on myös Lappeenrannassa. Linnoitteisiin pääsee tutustumaan retkeilyreiteillä joko omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. 

Ikimuistoisia kokemuksia Linnoituksessa

Suosittu Linnoitus tarjoaa kävijöilleen runsaasti kulttuuriperintöä, historiaa ja tekemistä. Linnoituksen alueelta löytyvät museot, ortodoksinen kirkko, hurmaavat puodit ja ravintolat. Linnoituksen luonto- ja kulttuuripolulla pääset tutustumaan alueen historiaan ja omaperäiseen kasvillisuuteen. Ikimuistoisia hetkiä on Linnoitus täynnä: vallien kävelypolut, kahvihetket historiallisella Keuruuhuoneella tai Majurskan talossa ja illallinen Linnoituksen krouvissa Saimaalle aukeavalla terassilla muodostavat elämyksellisen kombon. 

Viehättäviä elämyksiä luonnossa

Lappeenrannasta löytyy monenlaisia luontokohteita, joihin aktiivisen luontoharrastajan kannattaa ehdottomasti tutustua. Lappeenrannan kaupungin edustalla sijaitseva Mikonsaaren luontopolku on täydellinen päiväretki, jolla pääsee pakenemaan arjen kiireitä ja kaoottisuutta. Rantakalliolta avautuva Pien-Saimaan saaristomaisema ja kallioilla sijaitseva laavu kutsuvat levähtämään. 

Jos kaipaat jotain erikoista,  Hämmäauteensuo on harvinainen suoluontokohde Etelä-Karjalassa. Lappeenrannan omistama osa suosta on luonnonsuojelualuetta, joka on laajuudeltaan noin 30 hehtaaria. 

Tutustu tarkemmin Lappeenrannan kesäkohteisiin ja inspiroidu lähtemään minilomalle Lappeenrantaan!

Kesälomalle Lappeenrantaan – tekemistä jokaiseen makuun

Lappeenrannassa järjestetään vuosittain satoja tapahtumia, kuten festivaaleja, konsertteja ja teatteriesityksiä. Valitettavasti kesän yleisötapahtumat on peruttu pandemiatilanteen vuoksi, mutta ei huolta: Lappeenrannassa aktiviteetteja on kasapäin tarjolla tänäkin kesänä!

Uimarannat Lappeenrannassa: Lappeenrannan hiekkalinna, uiminen ja melonta

Miniloma Lappeenrannassa on aktiivisen puuhailijan paratiisi: erityisesti välinevuokrauksen monipuoliset mahdollisuudet ovat suuri etu niille, jotka eivät halua kantaa matkalla mukanaan painavia välineitä. Kesällä suosittu Lappeenrannan Hiekkalinna on mahdollisuuksia täynnä: vuokraa välineet ja lähde seikkailulle melonta-, saunalautta- tai pyöräily-saunalautta-yhdistelmäretkelle tai ota käyttöösi vaikkapa kaupunkipyörät ja lähde tutkiskelemaan saaristoa, jossa on myös yöpymismahdollisuus. Hiekkalinnan alue on auki 1.7.2020-30.8.2020

Uimaranta Lappeenrannasta on helppo toive toteuttaa: rantaa löytyy Hiekkalinnan lisäksi myös muualta. Myllysaaren perhepuisto on täydellinen paketti, joka pitää sisällään uimarannan, lasten leikkipuiston, rantakahvilan, parkour-radan ja paljon muuta! Melonnasta kiinnostuneille Tiistaimelonta tarjoaa aktiivista tekemistä ja jännitystä, tosin pandemiatilanteen vuoksi hieman poikkeuksellisin järjestelyin. 

Luontoa, seikkailuja ja Lappeenrannan tori

Eräilyn ystäville Vaellus suomen Karjalassa on juuri oikea aktiviteetti kesäisessä Lappeenrannassa. Retkeilyn ja vaelluksen lisäksi tarjolla on SUP-lautojen vuokrausta Saimaalla. 

Risteilyt tarjoavat sävähdyttäviä elämyksiä jännitystä kaipaaville: kaksituntisella kanavaristeilyllä pääsee laskeutumaan 13 metrin korkuisen Mälkiän sulun ja kolmetuntisella kanava-saaristoristeilyllä pääsee Saimaan kanavan lisäksi Saimaan idyllisen saariston keskelle. 

Seikkailua janoaville lapsiperheille löytyy tekemistä Saimaan Atreenalin Seikkailupuistosta sekä teemapuistosta Angry Birds Activity Park

Torit ja markkinat sisältävät monipuolisen valikoiman, joihin kuuluvat Kauppatori, Joutsenen tori, Lauritsalan tori ja Satamatori – valitse suosikkisi tai kierrä vaikka kaikki!

Monipuoliset kulkuyhteydet Lappeenrannan kaupunkiin  – Lappeenrantaan junalla nopeasti

Nyt kun haaveilet jo kesäloman vietosta monipuolisessa Lappeenrannassa, seuraavaksi heräävä kysymys on: Miten pääsen sinne? Saapuminen Lappeenrantaan on helppoa monipuolisten kulkuyhteyksien vuoksi: sinne pääsee niin junalla, bussilla, autolla, lentokoneella kuin laivallakin. 

Lappeenrantaan junalla? VR:n Lappeenrannan reitit vievät lomailijan vaivattomasti ja mukavasti kaupungista kuin kaupungista Lappeenrannan Rautatieasemalle. Esimerkiksi Helsingistä Lappeenrantaan menee junalla nopeimmillaan alle kaksi tuntia. Tutustu VR:n aikatauluihin ja reitteihin, löydä edulliset junaliput ja hyppää kyytiin!

Lisää tietoa Lappeenrannasta löydät sivulta Visit Lappeenranta. Muistathan tarkistaa pandemiatilanteen aiheuttamat rajoitukset ja erityisjärjestelyt Lappeenrannan kaupungin sivuilta sekä noudattaa kotimaan matkailuun liittyviä ohjeita ja suosituksia, joista löydät lisää tietoa edellisestä blogiartikkelista.