Rantakaupunki Hanko on erinomainen kesäkohde: kauniista kaupungista luonnon syleilystä löytyy vilkas satama, upeita hiekkarantoja, monipuolinen ravintolatarjonta ja erinomaiset puitteet mukavaan ja tunnelmalliseen yöpymiseen. 

Suomen eteläisin kaupunki Hanko eli “Suomen Riviera” on oiva paikka kävelyille rantakallioilla ja puistoissa sekä purjehtimiselle merellisessä tunnelmassa. Huolettoman vaeltelun ohessa kannattaa vierailla myös Hangon tunnelmallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja putiikeissa. Tutustu tarkemmin Hankoon esimerkiksi Hangon kaupungin sivuilta sekä täältä: Visit Hanko.

Hangon nähtävyydet – rentoudu rannoilla, seikkaile saarilla ja tutkiskele historiaa

Tunnelmallinen kesäkaupunki Hanko on täydellinen paikka luonnossa seikkailuun. Luontokohteista ja liikunnasta pitävän matkailijan kannattaa suunnata ainakin luonnonsuojelualueelle Suomen eteläisimpään kärkeen ja Puistovuorilla sijaitsevaa Hangon tunnetuinta hiirenkirnua katsomaan.  Pitkän hellepäivän päätteeksi pääsee onneksi pulahtamaan viileään mereen, sillä Hangosta löytyy laaja valikoima uimarantoja!

Rantaparatiisi Hanko on täydellinen paikka merestä ja auringosta nauttimiseen

Jos haluat ottaa kaiken irti aurinkoisista kesäpäivistä rannalla rentoutuen ja uiden, on Hanko ehdottomasti sinun kaupunkisi! Aiotko lomailla yksin, kaksin vai koko perheen kesken? Hangon useista uimarannoista on helppo löytää juuri itselleen sopivin paikka rauhoittumiseen, hauskanpitoon tai vaikka molempiin!

Viisi lapsiystävällistä uimarantaa

Kuva: Harri Tarvainen/North Karelia
Kuva: Harri Tarvainen/North Karelia

Hangon rantavalikoimasta löytyy peräti viisi uimarantaa, joissa viihtyvät myös perheen pienet lapset. Silversand on niemen pohjoispuolella lepäävä pieni ranta, jossa lapsiperheet voivat rauhoittua ja uida. Toinen lapsiperheiden suosima uimaranta Plagen on matala ranta, josta löytyy lapsille kaikenlaista hauskaa tekemistä: leikkipaikka, lentopallokenttä ja ainutlaatuinen vesikaruselli takaavat autenttisen rantapäivän koko perheelle! Hangonkylä on pieni hiekkaranta esteettömällä laiturilla varustettuna, ja toinen pieni lapsiystävällinen ranta on paikallisten kovassa käytössä oleva Slaktis. Matala ja rauhallinen hiekkaranta Bellevue sijaitsee luonnonkauniin Koalahden rannalla.

Vauhdikasta menoa ja näyttäviä hiekkadyynejä

Kuva: Johanna Sandin/ Hulluna Hankoon/ Facebook
Kuva: Johanna Sandin/ Hulluna Hankoon/ Facebook

Vauhtia ja seikkailua kaipaavien kannattaa suunnata Märsanin hyppytornille, josta löytyy kolme erikorkuista hyppypaikkaa. Paikka on erinomainen kesäpäivien viettoon kaikenikäisille uimareille! Hangosta löytyy myös näyttävämpiä rantoja, kuten upea hiekkadyyniranta Tulliniemen ranta. Hangon ja Tammisaaren välissä sijaitseva Lappohjanranta on monilla kävelypoluilla varustettu pitkä hiekkaranta, joka on tarkoitettu erityisesti uimiseen ja auringonottoon.

Majakat ja saaret tuovat seikkailua kesäpäiviin

Hangon alueelta löytyy kolme upeaa majakkaa sekä useita kauniita saaria. Suosittu Hangon nähtävyys on Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär, joka tarjoaa erinomaiset puitteet unohtumattomalle lomalle. Majakkavierailusta autenttisen tekevät saaristolaisten perinteiden mukaan tehty ruoka, majakan ikioma erikoiskahvi, hyvä palvelu, Bengtskärin hätkähdyttävä historia sekä saaren karun kaunis luonto.

Vierailulla pääset tutustumaan sekä majakan karuun historiaan että saaren kiinnostavaan kaukana ulkomerellä sijaitsevaan luontoon, joka poikkeaa huomattavasti kallioineen sekä kasvi- ja eläinlajistoineen saarten ulkopuolisesta luonnosta.  Molemmissa maailmansodissa hyökkäyksen kohteeksi joutunut majakka kantaa luontonsa lisäksi suurta historia- ja kulttuuriperintöä. Lue lisää majakan dramaattisesta historiasta – tai tutustu suoraan paikan päällä!

Bengtskär. Kuva: Hulluna Hankoon/ Facebook
Bengtskär. Kuva: Hulluna Hankoon/ Facebook

Suomen vanhimpien majakoiden joukkoon kuuluva Russarö pitää Bengtskärin tavoin sisällään paljon historiaa. Russarö on ollut iso osa muun muassa Suomen merenkulun ja meripuolustuksen historiaa, minkä lisäksi saaren luonto houkuttelee luokseen myös historiasta vähemmän kiinnostuneita matkailijoilta.

Pieni kalliosaari Gustavsvärn koostuu ruotsalaisen 1700-luvun lopulla rakennetun linnakkeen raunioista ja vuonna 1951 rakennetusta majakasta. Hauensuoli on kahden luodon välissä Tulliniemen edustalla sijaitseva kapea salmi, joka on epäilemättä ainutlaatuinen nähtävyys. Saarelta löytyy peräti 640 kallioihin kaiverrettua 1500-luvun matkoista kertovaa nimeä ja vaakunakilpeä, minkä vuoksi saarta kutsutaan myös “Saariston vieraskirjaksi”.

Historiallinen Hanko on täynnä tutkittavaa

Hanko henkii menneitä aikoja, joista kertovat monet kaupungin historialliset nähtävyydet. Sotahistoriasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata vaikkapa pioneerien muistomerkille, Tvärminnen tykistöratapihalla lepäävälle tykin alustalle, Sankarihaudalle (Uusi hautausmaa, Itäinen Puistotie) ja Hangon Vapaudenpatsaalle. Tutustu muihin Hangon historiallisiin kohteisiin itsenäisesti tai opastetuilla kaupunkikierroksilla!

Hangon Graniittilinna – kesäinen putiikki ja ihastuttava kahvila merinäköalalla

Kuva: Hangon Graniittilinna/ Facebook
Kuva: Hangon Graniittilinna/ Facebook

Hangon Graniittilinna on kesällä erityisen ihastuttava kohde! Graniittilinnan kesäisestä pop up -myymälästä löydät parhaat palat monen eri alan yrityksen valikoimasta. Tarjontaan sisältyy kotimaisia ja kansainvälisiä brändejä, uniikkeja huonekaluja ja sisustustarvikkeita, ainutkertaisia asusteita, taidetta ja paljon muuta! Graniittilinnan yhteydessä toimivat myös terassibaari sekä Café Konttori, jonka merinäkymien ääreen voit ostosten yhteydessä pysähtyä nauttimaan kupposen kahvia.

Toiminnallinen Hanko: tekemistä luonnossa seikkaillen ja kulttuurista nauttien

Etsitkö tekemistä Hangossa? Luonnon ja seikkailun ystäville sopivia aktiviteetteja on Hanko pullollaan risteilyistä monipuolisiin kävelyreitteihin ja hyljesafarista kiinnostavaan kulttuuritarjontaan.

Risteilyt, hyljesafari ja muut merelliset elämykset

Kuva: Emilia Hoisko Photography/ Visit Finland
Kuva: Emilia Hoisko Photography/ Visit Finland

Edellä mainittuja Hangon upeita saaria ja majakoita voi mennä tutkimaan joko omalla veneellä tai osallistumalla järjestetyille veneretkille ja risteilyille. Majakkaristeilyjä ja muita retkiä saaristoon järjestää esimerkiksi Sunfun.fi, jonka veneretket vievät muun muassa Hauensuoleen, Gustavsvärniin, Bengtskäriin sekä opastetuille Hylje-safareille Hangon ulkoluodoille!

Veneretkien ja risteilyjen lisäksi Hangon upea merimiljöö tarjoaa aktiivisille matkailijoille monia muita Merellisiä elämyksiä, kuten opastettuja melontaretkiä ja mahdollisuuden yöpyä ulkosaaristossa Gunnarsörarnan saarella. Kesän 2020 aikana järjestetään myös jännittäviä sukellusretkiä Hangon hylyille yhteistyössä Sukelluskoulu Aallon kanssa. Sukellusviikonloppuja järjestetään noin 10, ja viikonlopun hintaan sisältyvät venekuljetukset, opastus kohteilla, yöpyminen Hangossa – ja tietenkin ikimuistoiset elämykset veden alla!

Hanko on opastettujen aktiviteettien ohella oivallinen paikka esimerkiksi omatoimiseen veneilyyn. Voit esimerkiksi opastetun Hylje-safarin sijaan vierailla Itämeren hylkeiden luodoilla omalla veneellä ja aikataululla. Hieman kauempana ulkosaaristossa voit nähdä Itämeressä asustelevia suloisia hylkeitä omassa elinympäristössään.

Mahdollisuudet muun muassa veneiden, SUP-lautojen ja kajakkien vuokraukseen sekä moniin muihin meriaktiviteetteihin lisätietoineen löydät täältä.

Koe Hanko kävellen – komeaa arkkitehtuuria ja hiekkarantaa

Hangon useat kauniit kohteet koet parhaiten jalan, ja kaupungin monet kävelyreitit tarjoavatkin kaksin verroin elämyksiä: määränpään lisäksi nautit täysillä myös matkasta. Arkkitehtuurikävely Hangon keskustassa herättää henkiin kauniit rakennukset ja niiden historian lyhyen kävelymatkan aikana – voit noutaa oman esitteesi ja kulkea omaan tahtiin tai varata opastetun kiertokävelyn. Jos haluat romantiikkaa, upeaa luontoa ja 1800-luvun tunnelmaa kalliomaisemissa meren äärellä, täyttää Puistovuoren Rakkauden polku varmasti toiveesi!

Vaikka kaikilla kävelyreiteillä Hangossa luonto on vahvasti läsnä, kannattaa luonnon rauhaa hakevan tutkiskella läpi etenkin monet luontopolut, kuten Tulliniemen luontopolku ja Suomen eteläisin kärkiPeikonpolun luontopolku ja Högholmenin luontopolku. Kaupan päälle saat ihastella sydämen täydeltä upeaa hiekkarantaa!

Suunnittele kulttuuripäivä Hangon esteettisessä miljöössä

Hangon kauniin luonnon keskellä mieli lepää ja luovuus aktivoituu. Hangosta löytyykin vilkas kulttuurielämä, jota pitävät yllä useat galleriat, museot ja näyttelyt. Vietä päivä kulttuurin ja luonnon keskellä – poimi vinkit täydelliseen kulttuuripäivään!

AAMIAINEN ALAN´S CAFÉSSA, Raatihuoneentori 4

Aloita päiväsi aamiaisella Hangon keskustassa sijaitsevassa Alan´s Caféssa, jossa nautit aamukahvisi ja paikan päällä leivottuja herkkuja vanhan ajan charmikkaassa puutalossa. Ihastele aamiaisen yhteydessä taidetta, sillä kahvilassa järjestetään pienimuotoisia vaihtuvia näyttelyitä. Tunnelmallisen kahvihetken jälkeen piipahda samassa rakennuksessa olevaan käsityöläisten puotiin.

KAUPUNGINTALON TAIDEGALLERIA, Bulevardi 6

Aamiaisen jälkeen suuntaa lyhyen kävelymatkan päässä olevaan Hangon kaupungintalon Galleriaan, jonka vuoden 2020 näyttelyt löydät kaupungin sivuilta täältä: Näyttelyt – Hanko. Tällä hetkellä käynnissä on Katarina Backasin kesänäyttely Beginning to the End. Kaupungin galleriatilassa järjestetään etupäässä kuvataide- ja valokuvanäyttelyitä.

KAUPUNGINKIRJASTON GALLERIA, Vuorikatu 3

Hangon kaupunginkirjaston galleria sijaitsee kirjaston toisessa kerroksessa, aivan Kaupungintalon vieressä. Kävele siis kivenheiton päähän seuraavalle galleriakierrokselle ja nauti vielä toinen annos taidetta. Galleriassa on myös myynnissä paikallista taidetta.

LOUNAS MEREN ÄÄRELLÄ SKIFFERISSÄ, Satamakatu 13

Kun olet jo sopivasti Hangon Itäsataman kulmilla, on pienen kävelymatkan päässä oleva merihenkinen ravintola Skiffer Hanko erinomainen paikka pysähtyä lounaalle.  Tarjolla on lounasaikaan sopivaa rentoa tunnelmaa, ja menulta löytyy muun muassa raikkaita salaatteja sekä herkullisia alkupaloja ja jälkiruokia.

Hangon museo sisältä. Kuva: Kulttuuri – Visithanko
Hangon museo sisältä. Kuva: Kulttuuri – Visithanko

HANGON MUSEO, Nycanderinkatu 4

Aivan ravintola Skifferin vieressä sijaitsee Hangon museo, joka on erinomainen kohde iltapäivän viettoon virkistävän lounaan jälkeen. Museo toimii kauniissa kivirakennuksessa, joka on myös Hangon vanhin rakennus. Nauti museovierailun jälkeen kesäpäivästä viereisessä perhospuutarhassa.

VEISTOSKIERROS KESKUSTASSA

Iloitse museon sisätiloissa oleskelun jälkeen kauniista luonnosta ja kesäisestä iltapäivästä kävellen veistoskierroksen parissa. Hangon museolta pääset muutamalla askeleella Rantakadulle, josta löytyy Rafael Saifulinin veistos Tuuli mereltä. Tämän jälkeen suuntaa hieman pidemmän kävelymatkan päässä olevalle Vuorikadulle, jonka varrelta löydät veistokset Merikäärme (Muddle Lilius, Kristian Kober, Heikki Räsänen) ja Meriharakka (Pirkko Nukari).

PAIKALLINEN KAHVILA CAFFERIE MERINÄKÖALALLA, Merikatu 1

Päätä päiväsi viihtyisässä kahvilassa Cafferiessa, jossa rentoudut kävelyn jälkeen meren aaltoja katsellen ja avartavia taide- ja kulttuurielämyksiä muistellen. Tähän merelliseen tunnelmaan on hyvä lopettaa tekemisen täyteinen kesäpäivä! Tutustu tarkemmin Hangon kulttuuritarjontaan ja suunnittele juuri sinun näköisesi kulttuuripäivä!

Hangon ravintolat takaavat onnistuneen loman – nauti hyvästä ruuasta tunnelmallisissa makasiineissa tai avoimen merimaiseman äärellä

Hangossa on laaja valikoima erinomaisia ruokailupaikkoja ihastuttavista pikkukahviloista laadukkaisiin illallisravintoloihin. Hangon ravintoloiden erikoisvaltti on kaunis merimaisema, jota katsellessa herkullinen ruoka nautittuna hyvässä seurassa hienona kesäiltana maistuu entistäkin paremmalta.

Makasiinit huokuvat vanhan ajan tunnelmaa ja aitoja makuelämyksiä

Hangon Itäsatamassa sijaitseva ravintola Makana tarjoilee moderneja a la carte -annoksia, joita voit nautiskella valintasi mukaan joko tunnelmallisen puumakasiinin sisätiloissa tai ulkona aurinkoisella terassilla. Makanasta löytyy hyvin tilaa myös isommille ryhmille. Toinen Itäsataman makasiiniravintola on Ravintola Makaronitehdas, joka on erikoistunut tuorepastaan, laatuviineihin ja samppanjaan.

Vanhaan rantamakasiiniin rakennettu ravintola Makasiini tarjoaa a la carte -annoksia saaristolaismakuun, ja perjantaista lauantaihin avoinna on myös Music Bar. Makasiini on ravintolan ohella tapahtumapaikka, jossa järjestetään tiheään tahtiin erilaisia musiikki- ja tanssitapahtumia.

Kansainvälisiä makuja arvostava Restaurant Origo tarjoaa korkeatasoista ruokaa ainutlaatuisessa makasiinimiljöössä merimaisemilla. Ruokailussa yhdistyvät paikalliset ruoka-aineet, ranskalainen keittotaito ja romanttinen ympäristö.

Kuva: Jussi Hellstén/ Visit Finland
Kuva: Jussi Hellstén/ Visit Finland

Merituulta ja iloista saaristolaistunnelmaa

Idyllisessä Hangonkylän satamassa sijaitseva På Kroken on kala- ja äyriäisravintola merellisten herkkujen ystäville. Ravintolarakennukseen kuuluvat itse ravintolan lisäksi myös kalapuoti ja saaristolaiskahvila.

Hangon Itäsatamassa sijaitsee iloista kesätunnelmaa henkiva ravintola Classicpizza, jossa voit nauttia ruokailusta raikkaassa tunnelmassa terassilla kauniita puistonäkymiä ihastellen.

Ravintola Hangon Portti on todellinen merielämys vain muutaman minuutin maksuttoman lauttamatkan päässä Itäsatamasta. Tee illallisesta lomapäivän kohokohta matkustamalla ensin lautalla Smultrongrundetille ja ruokailemalla saaristolaistunnelmassa Suomen eteläisimmässä ravintolassa!

Tunnelmallinen Hanko – majoitus luonnon helmassa rentoutuen

Haluaisitko viettää useammankin kesäpäivän Hangossa? Onneksi mukavaan yöpymiseen löytyy useita vaihtoehtoja! Hangon majoituskohteissa voit tuntea olevasi ulkomailla, vaikka oikeasti olet vain Suomen eteläisimmässä nurkassa.

Hangon hotellit hemmottelevat

Hangon hotellit tarjoavat yöpymistä todelliseen luksustyyliin säilyttäen samalla autenttisen tunnelman ja luonnon läheisyyden. Villa Solgården on ihana pieni aamiaisen sisältävä majoituskohde, joka henkii samaan aikaan luksusta ja luontotunnelmaa. Aamiaisen saa nautiskella joko sisällä tai kauniina kesäpäivänä idyllisessä puutarhassa, jonka kaksi sisäpihaa ovat vieraiden käytettävissä pitkin päivää rentoutumiseen ja virkistäytymiseen.

Pensionat Tellina ja Thailatta vievät sinut etelänmatkan tunnelmiin: nämä vanhat huvilat ovat aistikas tapa kokea kaunis kesäkaupunki Hanko. Villat henkivät upeiden maisemien ja kauniiden huoneiden lisäksi myös historiaa, sillä kummatkin ovat muun muassa toimineet sotasairaaloina. Idyllisen Hangon sydämessä rantakallioilla toisiaan vastapäätä sijaitsevat villat tarjoavat takuuvarmasti autenttisia majoituselämyksiä!

Kuva: Kuvagalleria/ Tellina
Kuva: Kuvagalleria/ Tellina

Hotelli Villa Maija on tunnelmallinen majoitus Hangossa, joka tarjoaa menneisyyden tuulia nykyaikaisilla mukavuuksilla. Meren läheisyydessä sijaitseva Villa Maija on helppo tapa irtautua arjen huolista Hangon kylpyläpuiston pitsihuviloiden kiireettömässä tunnelmassa.

Keskellä kaupunkia, veden äärellä sijaitseva Hotel Bulevard on suosittu majoituskohde Hangossa. Ranta on kivenheiton päässä hotellista, ja huoneita löytyy erilaisiin tarpeisiin. Tyylikkäät Design-huoneet vievät hotellisisustuksen uudelle tasolle, kun taas Villa Florasta voi vuokrata pienen asunnon loman ajaksi. Sellihuoneet tarjoavat kiinnostavan yöpymiskokemuksen, jollaista ei muualla ole: vanhan poliisilaitoksen tiloihin rakennetun hotellin sellihuoneet sijaitsevat vanhojen putkien kohdalla.

Villa Garbo Hanko tarjoaa monipuoliset puitteet viihtyisälle majoitukselle – sopisiko suunnitelmiisi paremmin B&B, huoneistohotelli, pensionaatti, huone majatalossa, hirsimökki vai kenties loma-asunto meren äärellä? Villa Garbo tarjoaa varmasti juuri sinulle sopivimman majoituksen!

Halutessasi oikein kunnon hemmottelua ja luksustunnelmaa on Regatta SPA Hotel erinomainen valinta. Neljän tähden hotelli Regatta sijaitsee keskeisellä paikalla Hangon sydämessä meren äärellä. Hotellista on upeat näkymät merelle, kauniiseen puistoon ja viehättävälle pihalle. Tässä hotellissa et ainoastaan yövy: tasokkaiden hotellihuoneiden lisäksi nautit Brasserie Regatta -ravintolan ranskalaisesta bistro-tunnelmasta hotellin lasitetulla sisäpihalla sekä aivan meren rannalla sijaitsevan kylpylän Regatta SPA hemmottelusta.

Edullinen majoitus Hangossa

Etsitkö vain viihtyisää, helppoa ja edullista majoitusta Hangosta lomasi ajaksi? Viking Motel on autenttinen erikoisuus, joka yhdistää viikinkiteeman motellimajoitukseen. Jos kaipaat jotain täysin uutta, hauskaa ja kohtuullisen hintaista, voi tämä motelli hyvinkin olla sinun juttusi!

Myös Villa Garbon B&B huoneet ovat hieman edullisempia kuin monet muut edellä mainitut hotellit. Koska Villa Garbon majoitusvaihtoehtoja on useita, riippuu hinta pitkälti majoitusmuodosta. Kannattaa siis tutustua Villa Garbon useisiin vaihtoehtoihin ja löytää niistä edullisin! Tutustu lisäksi hieman edullisemmasta päästä olevaan Tellinan hinnastoon.

Jos etsit erityisen edullista majoitusta Hangosta, kannattaa tutustua Camping Silversand -leirintäalueeseen, jossa voit yöpyä esimerkiksi telltassa, asuntovaunussa tai mökissä. Hinnaston löydät täältä. Eri majoitusvaihtoehtojen hintavertailussa auttavat esimerkiksi sivustot Booking.com ja Trivago.fi.

Lapsi- ja koiraystävällinen Hanko – ota mukaan lomalle koko perhe

Kuva: Koiraystävällinen Hanko/ Visit Hanko
Kuva: Koiraystävällinen Hanko/ Visit Hanko

Hanko on lomakohteena hyvin lapsiystävällinen jo mainittujen useiden matalien lapsille soveltuvien uimarantojen puolesta. Uimarantojen ohella Hangossa on lapsille paljon muuta hauskaa tekemistä: lasten leikkipuisto Kirkkopuistossa, geokätkeily, jännittävät luontokohteet, skeittiparkki ja monet muut aktiviteetit kutsuvat lapsia hauskanpitoon!

Myös lasten suosima maatilalla vierailu onnistuu Hangossa Sjöbergin ja Havsgårdarin tiloilla. Löydä kasapäin hauskaa tekemistä lapsille Hangossa ja lähde kesäkaupunki Hankoon koko perheen voimin!

Hanko toivottaa tervetulleiksi myös koirat, sillä useimmat kaupungin majapaikat, ravintolat ja kahvilat ovat koiraystävällisiä. Hangon luonnossa on myös koirille paljon temmeltämistä ja seikkailuja! Tutustu kaikkiin koiraystävällisiin kohteisiin: Koiraystävällinen Hanko.

Saapuminen Hankoon helposti autolla, julkisilla, veneellä tai vaikka pyörällä

Saapuminen Hankoon on helppoa esimerkiksi omalla autolla maantietä pitkin, ympäristöystävällisesti junalla tai mukavasti linja-autolla suoraan kaupungin keskustaan. Hankoon pääset myös omalla veneellä, jolloin jo matka lomalle hienoine maisemineen on osa upeaa matkaelämystä. Urheiluhulluille soveltuva vaihtoehto voi olla jopa omassa tahdissa pyöräily kesäisistä maisemista nauttien! Voit kulkea myös laivalla Viron Paldiskista Hankoon ja takaisin.

Etsi sopivin matka, vertailuta hinnat ja osta liput julkiseen liikenteeseen kätevän Perille.fi-matkalippupalvelun avulla ja lähde aurinkoiseen Hankoon viettämään rentouttavia kesäpäiviä!

 

Artikkelikuva: Jussi Hellstén/ Visit Finland