Ovatko luontokohteet, vaellus ja retkeily lähellä sydäntäsi? Etsitkö aktiivista tekemistä kesään ja syksyyn yksin, kaksin tai koko perheen kesken? Luontoloma hellii hermoja ja tarjoaa unohtumattomia elämyksiä edullisesti ja mukavasti. Jyväskylän luontopolut ja vaellusreitit ovat rauhallinen tapa kokea Suomen kauneus parhaimmillaan – metsien ja veden ympäröimänä.

Kokosimme viisi kokemisen arvoista helmeä Jyväskylän luontopolkujen laajasta valikoimasta. Seikkailu luonnossa sopii erinomaisesti päiväretken kohteeksi lähellä asuville, jolloin myös sää on helppo tarkistaa ennen matkalle lähtöä. Lopusta löydät vinkit myös mukavaan majoittumiseen Jyväskylässä, jos tulet kaupunkiin kauempaa ja luontopolut ovat vain yksi kohde listalla. Näitä polkuja pitkin sukellat elokuun lämpöön ja sateen tuoksuiseen syksyyn – ota mukaan lenkkivaatteet, iloinen retkeilyporukka ja halutessasi kamera, jolla ikuistat Suomen luonnon upeuden.

Kuva: Julia Kivelä/ Facebook – Visit Jyväskylä
Kuva: Julia Kivelä/ Facebook – Visit Jyväskylä

Tourujoen luontopolku

Aivan kantakaupungin kupeessa sijaitseva luontopolku kiertelee Tourujoen varrella luonnonsuojelualueella. Tämä luontopolku on hyvin lyhyt, vain noin 700 metriä pitkä, mutta sisältää jokaisen metrin edestä näkemisen arvoista luontoa. Pituutensa puolesta polku sopii erinomaisesti myös koko perheen retkeksi, kun mukana on pieniä lapsia. Kaupungin oloissa poikkeuksellinen jokilaakson lehdon ja lehtokorven kasvillisuus kukoistaa lehtopalsamin muodossa polun varressa. Sijainti kartalla

Jyrkällä jokirannalla kulkeva polku sisältää monia silta- ja porrasrakennelmia, joita pitkin rauhassa seikkaillessa voi todella tuntea olevansa luonnon keskellä – vaikka kaupungin keskusta on alle kilometrin päässä! Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelijana toimineen Heikki Sihvosen mukaan nimetty Tourujoen luontopolku eli Heikin polku on Jyväskylän luonnon ehdoton helmi, jossa voi piipahtaa myös nopeasti keskustassa kiertelyn lomassa.

Jääskelän luontopolku

Päijänteen rannalla Vaajakosken taajaman eteläpuolella sijaitsee Jääskelän ulkoilualue, joka pitää sisällään noin viisi kilometriä pitkän luontopolun, monipuolisen maaston ja polun loppupäässä lepäävän nuotiopaikan, jonka ääressä eväät voi nauttia aivan Päijänteen rannassa. Löydät Jääskelän luontopolulle ajamalla Vaajakosken ABC:ltä reilut neljä kilometriä etelään Oravasaarentietä (tie numero 644, vanha nelostie) ja kääntymällä sitten oikealle Jääskeläntielle. Kun ajat sitä pitkin noin 1700 metriä, saavut luontopolun lähtöpaikan pysäköintialueelle. Sijainti kartalla

Jääskelän maasto sopii retkeilijälle, joka kaipaa jatkuvaa vaihtelua, yllätystä ja hienoja maisemia. Olosuhteet vaihtelevat rehevistä puronvarsi- ja kallionaluslehdoista karuihin avokallioihin ja kuiviin kalliomännikköihin. Reitillä sijaitsevat Tontunvuori ja Sammalistonkallio kuuluvat Euroopan Unionin Natura 2000 -verkoston suojelukohteisiin. Sammalistonkalliolta aukeavat kauniit näkymät Päijänteelle. Tämä luontopolku sopii hyvin retkikohteeksi hieman vanhempien lasten kanssa, mutta myös itsenäiseen luonnossa liikkumiseen ja rentoutumiseen. Kävelyn jälkeen pääset istahtamaan nuotiopaikalle hyvien eväiden ja järvimaisemien kera!

Kuva: Facebook – Visit Jyväskylä
Kuva: Facebook – Visit Jyväskylä

Sallaajärven luontopolku

Sallaajärven aarnialueella sijaitseva polku kuuluu 25 hehtaarin suuruiseen luonnonsuojelualueeseen. Löydät alueelle lähtemällä keskussairaalan mäeltä Ronsuntaipaleentietä lounaaseen kohti Muuramen Isolahtea. Jatka tietä noin kuusi kilometriä, minkä jälkeen käänny oikealle Taka-Keljontielle kohti Ruokepuolista. Kuljettuasi hiekkatietä vajaan kilometrin verran näet sen varressa aarnialueen rajamerkit ja luontopolkuviitan. Sijainti kartalla

Suojelualueen luonto on suurimmaksi osaksi mustikkatyypin metsää eli noin 100 vuotta vanhaa kuusipainotteista havumetsää. Polun varrelta löytyy myös mm. istutettua mänty- ja koivumetsää, koivuaho, saniaispuro ja korpipainanteita. 1600 metrin pituinen Sallaajärven luontopolku kiertelee suojelualueella esitellen sen ominais- ja erityispiirteitä.

Laajavuoren luontopolku

Noin neljän kilometrin pituinen Laajavuoren luontopolku kattaa kisakeskuksen alueen ja vuoren ala- ja välirinteiden metsäalueet. Polun lähtötaulu on hiihtokeskuksen pohjoispuolella Vuorilammen saunalle johtavan tien varressa, noin 100 metrin päässä lammesta. Polun aloituspisteeseen löydät helposti hiihtokeskuksen pysäköintialueen pohjoisreunan opasteiden avulla. Jyväskylän keskustasta pääset julkisilla Linkkilinjalla 25 Laajavuoreen, jossa jäät pysäkillä Laajavuori 1 (500 m opastaululle). Linkin reittiopas ja luontopolun sijainti kartalla

Laajavuoren luonnossa retkeilijä pääsee tutustumaan mm. vanhojen kuusikoiden suojaisaan tunnelmaan, suopursun rämeen tuoksuun ja erilaisiin metsänkäyttötapoihin. Luontotyyppien tutkimisen ohella retkeilijöille on tarjolla myös tietoa luontopolun rasteilla, jotka kertovat alueen kasveista, linnuista ja sienistä. Maasto on mäkistä ja paikkoin kivikkoista, joten polkua ei suositella alle kouluikäisille lapsille tai iäkkäille. Muista pakata mukaan maukkaat eväät, jotka pääset nauttimaan rauhallisessa tunnelmassa laavun nuotiopaikalla. Luontopolun varrelta löytyy opastus laavulle.

Sippulanniemen luontopolku

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva Sippulanniemen luontopolku kiertelee Ristikiven asuinalueen ja golf-keskuksen välisessä monipuolisessa metsämaastossa. Polun lähtötaulu on hieman huomaamattomassa paikassa Nurmilaukka-kadun päätepisteestä noin 150 metriä lounaaseen ulkoilureitin varrella. Lähtöpaikkaan on viitoitus Ristikiventien ja Nurmilaukan yhtymäkohdassa olevalta pysäköintipaikalta. Polulle löytää helposti myös mm. golf-keskuksen ja Lehdokintien kautta. Ristikiven alueelle pääsee nopeasti julkisilla linjalla numero 18. Linkin reittiopas ja luontopolun sijainti kartalla

Noin neljän kilometrin pituinen polku on luonnoltaan vaihtelevaa: tuorepohjainen kuusikko, sekametsä, kalliopohjaiset männiköt ja leppävaltaiset lehdot muodostavat hauskan ja kiinnostavan ympäristön metsäseikkailuun. Lintuharrastelijoiden iloksi alueella on myös runsas ja monipuolinen linnusto.

Kuva: Siim Lukka/ Unsplash
Kuva: Siim Lukka/ Unsplash

Jyväskylän luontopolut ja majoitus

Mikäli matkustat Jyväskylään kauempaa ja haluat viettää alueella useamman päivän, kannattaa Jyväskylän luontopolut kokea osana lomaa kauniiden järvi- ja metsämaisemien kaupungissa! Jyväskylässä ja lähialueilla on monipuoliset yöpymisvaihtoehdot, joista löytyy juuri teille sopivin vaihtoehto. Etsitkö tunnelmallista mökkiä järven rannalta, mukavaa ja helppoa hotellimajoitusta vai jotain muuta?

Parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Jyväskylästä Laukaassa sijaitsevassa lomakeskus Peurungassa voit majoittua valintasi mukaan hotellihuoneessa, huoneistossa tai lomamökissä järven rannalla. Samalla kannattaa ottaa kaikki irti järviluonnosta, kylpyläpalveluista ja kylpylähotellin aktiviteeteista. Laukaassa Vuojärven välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös rauhallinen perhehotelli Vuolake, jossa perheesi viihtyy kauniissa maisemissa aktiviteettien keskellä piilossa kaupungin kiireiltä ja melulta. Kodikas Hotelli Vuolake on tunnettu siisteydestään ja hyvästä asiakaspalvelustaan.

Jos kaipaat majoitukseen jotain uutta ja eksoottista, tarjoaa siihen upeat puitteet Jyväskylän satamasta vuokrattavat HOUSEBOAT -asuntoveneet. Koe ikimuistoinen luontoloma Suomen hätkähdyttävissä järvimaisemissa – tämä autenttinen majoitus veneessä sopii niin romanttiseen lomaan kuin seikkailun täyteiseen perhelomaan lasten kanssa!

Toinen omalaatuinen vaihtoehto majoitukseen on tunnelmallinen Hotelli Yöpuu, joka sijaitsee Jyväskylän keskustassa historiallisen kivitalon rauhassa. Laadukas aamiainen, yksilölliset huoneet, ravintola Pöllöwaarin makuelämykset ja persoonallinen viinibaari takaavat ihanan majoituksen vaikkapa romanttiselle lomalle!

Jyväskylä lähialueineen sisältää lomamökkien, asuntoveneiden ja edellä mainittujen hotellien lisäksi lukemattomia muita vaihtoehtoja ikimuistoiseen yöpymiseen. Löydä lisää hotelleja ja vuokramökkejä Jyväskylästä. Etkö löytänyt etsimääsi? Lisää ideoita juuri sinun näköiseen majoitukseen löydät esimerkiksi täältä.

Jyväskylän luontopolut – käytännöt ja ohjeet retkeilijälle

Jyväskylän luontopolut on tarkoitettu kuljettavaksi ainoastaan kävellen. Pyöräily ei ole sallittua luontopoluilla, sillä se kuluttaa polkujen herkkää maaperää. Jos kuljet luontopolulla koiran kanssa, koiraa ei saa päästää vapaaksi. Tämä takaa rauhan muille luonnossa liikkujille sekä alueen linnuille.

Luontopolkujen nuotiopaikoilla ei pääsääntöisesti ole puuhuoltoa, joten muista ottaa mukaan omat puut, jos haluat tehdä tulen. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty kaikilla nuotiopaikoilla. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita, joten muistathan ottaa roskat mukaasi retkeltä muualla lajiteltaviksi. Lisää hyödyllistä tietoa ja ideoita löydät esimerkiksi näistä linkeistä: Luontoon.fiRetkipaikka.fi/luontopolut ja Jyväskyla.fi/luontopolut.